Saturday, May 31, 2008

Umar Abdul Aziz & Lim Guan En ????


Salam alaik~...Baru-baru ini Guan Eng (Ketua Menteri Penang) turun dan bertemu rakyat. Dalam ucapannya, dia kata dia nak jadi macam khalifah Umar Abdul Aziz.

Seorang AJK Dewan Ulama' yang turut hadir berkata (dalam hati), "Paklong,dia hanya pandai sebut Umar Abd Aziz. Dia bukan tau siapa dia Umar sebenarnya. Dia pakai sebut ja kot..."

Tak semena2, Guan Eng meneruskan ucapannya dan sepanjang ucapan itu dia hanya bercerita kisah kehebatan Umar Abd Aziz. Umar tak ambil duit rakyat. Umar pulang balik peruntukan kerajaan kepada dia. Umar padam lampu kerajaan kerana anak dia datang nak tanya urusan peribadi dan berbagai2 lagi.

Dan Guan Eng kata, sejak sekian lama, Umar Abd Aziz menjadi idolanya. Dan dia berazam nak jadi pemimpin macam Umar. "Kini saya sudah jadi Ketua Menteri dan saya berazam akan mengotakan janji saya untuk menjadi Umar Abd Aziz."

Untuk pengetahuan, Guan Eng tak duduk rumah rasmi Ketua Menteri dan dia tak ada rumah sendiri. Dia menumpang di rumah bapanya. Bila Mohd Sabu tanya kenapa tak duduk di rumah rasmi, dia kata, untuk masuk rumah tu, ia perlu di renovate. Kosnya sekitar RM 300,000.00. Saya tak rela duit rakyat dibazirkan untuk kediaman seorang ketua menteri....

Balik semula kpd kisah tadi... Dalam sesi soal jawab, ada seorang hadirin tanya: Mana tuan tahu kisah Umar Abd Aziz ni. Orang Islam pun ramai yang tak tahu.... Guan Eng jawab, dulu semasa saya di penjara, antara orang yang kerap mengunjungi saya ialah Dato' Fadhil Noor (Al Marhum Presiden PAS). Dan dialah yang membekalkan kepada saya buku2 berkaitan Islam, termasuk satu buku tentang Umar Abd Aziz. Bermula dari situ saya kenal tokoh yang hebat ini.....

Bagaimana kita orang Islam?....

Dalam pertemuan yang lain, Mohd Sabu kata, "Awak boleh jadi macam Umar Abd Aziz, tapi awak ada satu kekurangan. Umar beragama Islam. awak masih belum Islam."

Guan Eng jawab, "Tunggu ayah saya meninggal dunia dulu...."

Harap-harap apa yang diperkatakan dapat menjadi kenyataan...Tp apepun,saya memang tabik spring kepada pemimpin Cina ini kerana sanggup berusaha mengkaji pemimpin islam terunggul pada masa dahulu...Budaya mengkaji yang wajar dicontohi...So macam mana pulak dengan orang Melayu yang beragama ISLAM???Kalo anda x kenal siapa Khalifah Umar Abdul Aziz...anda patut malu kepada pemimpin Cina itu kerana beliau bukan orang yg beragama Islam tetapi beliau tahu detail tentang selok belok kehidupan Khalifah Umar Abdul Aziz...So same2 kita muhasabah diri,dimanakah level kita dalam memupuk sifat MENGKAJI???Akhir Kalam...Wassalam

1 comment:

p u l a s a r i said...

assalamu3laikum

salam ziarah dr sy...

berkaitan dengan penulisan kamu, sy setuju dengan apa yang kamu perkatakan...di mana kesedaran kita ummat islam untuk mendalami kisah hidup individu2 hebat dalam sejarah islam?

semakin hari smakin luluh dimakan masa dek ars globalisasgi yang membabi buta...budaya, peradaban? oh hilang nilai2 islam nya

hummm...jadi...jom kenali individu2 hebat ini...

wassalam ^__^

code kali ini: xgelpug