Friday, May 2, 2008

H4P4??? ~PraKTiKuMkU~


~Salam alaik~…Alhamdulillah,akhirnya berjaya jgk tulis entry yg ke-3 ni….Kalo nak diikutkan hati,mmg malas giler coz otak asyik mindset nak tido je….huhu~.Tp Alhamdulillah syukur coz Allah masih memberikan kekuatan kpd tangan utk menaip di blog ni sekaligus menumbangkan n menewaskan nafsu malas yg ada pd diri…..Erm,dlm melayari cuti yg panjang ni,teringat pulak member2 praktikum H4P4 yg amat saya sayangi.Banyak giler kenangan manis dan kenangan masam bersama dgn diorang.Tp mestilah terkenang kenangan yg manis je…yg masam2 tu wat2 lupe sudae,huhu~.Bila ckp psl kenangan ni teringat pulak ttg satu lagu Ammar yg bertajuk ukhuwah yg mane antara bait yg menarik dlm lirik lagu ini ialah “Sewaktu kita bersama,saling setia menimba ilmu.Tanpa mengenal erti penat jemu.Ingatkah kau lagi???Kita bersama memijak onak duri,di tanah gersang,mengutip semangat suci,Kini segalanya tersurat dalam sanubari.”

Dlm praktikum ni,saya dpt belajar byk perkara…Antaranya,dpt study personaliti yg unik2 dlm diri diorang.. huhu~..terutamanya yg boy lah…yg girl kureng sket coz x rapat dgn diorang.Erm…nak citer sorang2 ke?Kang kalo diorang baca confirm aku kena belasah..haha~


Bermula dgn si ketua praktikum ni…sape lagi kalo bukan Mohd Hazril Nazmi.Erm…ttg Hazril ni,dia ni seorang ketua yg berwibawa jgk(mcm x caye je???huhu~)coz kalo x wibawa,masakan H4P4 bole jadi praktikum yg paling aktif wat jamuan..haha~.Yg lain,dia ni seorang yg agak sensitive …coz kalo uji dgn kertas litmus biru,cepat je sensitive jd merah(mendalam maksud ayat ni ;) pkir jgn x pkir)huhu~.Yg saya kagum dgn dia,kalo dia wat sesuatu pekerjaan,dia akan wat sehabis baik kualiti kerja itu….Fuhh..Hebat2!!! Tp yg kurengnya,dia ni kalo tido confirm x ingat dunia,susah sgt nk kejut…Sian kat Zulhilmi,kwn rapat dia yg tersayang…terpakse brmujahadah dari block C5 pegi ke blok C1 semata2 utk kejut kwnnya yg tersayang ni solat subuh n bangun pagi….ishh3x.

Then,kita go through kpd mangse yg seterusnya….iaitu Tengku Hafiz atau name manjenya “Yg Mulia”..huhu~.Erm…ttg Tengku ni,dia ni seorang yg agak happy go lucky…asyik nak gelak je…then kalo time gelak mmg x ingat dunia…tp bagus jgk ade dia ni…happening skit suasana…yelah bila dia gelak…kita pon confirm tergelak skali,terjangkit dgn virus gelak yg dia bawa..huhu~.Yg saya kagum dgn dia ni,dia ni pandai ambil hati org…terutamanya bila org tgh ade problem,dia ni pandai je wat org geli hati sehinnga lupe masalah itu.Erm… tp yg kurengnya,dia spesen je dgn si Hazril tu,bila dah tido,susah sgt nak kejutnya…Sian skali lagi kat Zulhilmi,coz jd tukang kejut kpd 2-dua bdk yg susah bangun ni…huhu~


Then,diteruskan lagi dgn seorang yg mempunyai keturunan yg unik iaitu kacukan cina-melanau…. Sape lagi kalo bukan Ahmad Qadri.Muke dia mmg sebijik mcm org cina…teringat plak mase hari pertama start belajar…ptg tu ade subjek Pendidikan Islam…So time Qadri masuk kelas agama tu ,sume org wat muka pelik sambil mengumpat dlm hati “Budak ni salah kelas ni,ni kelas agama bukan kelas moral”~ huhu~.Last2 ,x salah, sape ntah yg tegor samada Ocie ke atau Hazril yg tegor ckp ni klass agama…bukan kelas moral…pastu Qadri pon terangkanlah yg dia sebenarnya beragama Islam.Pastu kitorang pon mengangguk dgn muke yg merah padam menahan malu sambil berkata“OoO..maaf, td kami sangke awk ni cina” ~huhu~.Erm…ttg Qadri ni,dia antara org yg selalu memeriahkan kelas…lagi2 kelas B.i ….mmg gamat kelas dibuatnya.Then,dia ni kalo berckp mmg lantang…~debater lah katekan….teringat plak time agama…team kitorang,iaitu saya,Hazril dan Qadri kena debate dgn team pompuan dlm satu tajuk yg kontroversi giler iaitu “Wanita harus duduk di ceruk dapur yg sempit”…kitorang kena berperanan sbg pencadang…Time debate tu mmg keluar kata2 berapi dan pedas didengari…lagi2 dari mulut Qadri…Sy pulak mmg suka gunakan analogi dlm menyelesaikan masalah….so tetiba terkuar pulak analogi “epal”(Ape kaitan epal dgn pompuan ye???pkir jgn x pkir..huhu~).Suasana mmg hangat time tu…mcm peperangan laki-pompuan je…Apepon rasenya mcm kemenangan tu di pihak kami..huhu~.Tahniah2!!! aDehh, terkuar tajuk plak..sori2..haha~


Then yg terakhirnya,pastinya ahli praktikum yg sangat unik…iaitu Zulhilmi B Norazmi..atau name manjenya…Bobby@Emy@Jimmy(Byknya name manje..haha~).Dia ni, kitorang anggap dia ni mcm adik kecik..coz suka dipujuk dikala lara~haha…lagilah dia suke kalo sahabat sejati dia yg tersayang tu pujuk..sape lagi kalo bukan si jiril~.Adehh…teringat plak adegan pujuk-memujuk mase first jamuan bg H4p4,sorang datang hendak memujuk n sorang lagi hendak dirinya dipujuk…mmg mcm filem “Fall in Love” plak..huhu~.Tp kira oraitlah…coz kalo dia merajuk,x susah sangat nak pujuk dia…geletek2 skit, pastu gelak2 sikit,pastu lame2 oklah..kembali normal balik… huhu~.Then dia ni suke wat benda pelik2…Ade ke patot amik gambar seluar =@#%+ sendiri pastu tunjuk kat pompuan…Kalo kena kat pompuan yg open,x perlah, bolelah bdk tu respon (+) cakap “Lawa ye warna seluar =@&%$ ko”…tp kalaulah kena kat pompuan yg bertudung labuh mcm amalina ke..confirm kena sumpah seranah..huhu~.Apepon,byk perkara yg saya respect pd dia…antaranya,pengetahuan am dia mmg tinggi giler...lagi2 ttg isu semasa,isu politik n isu antarabangsa…mmg kalo tanya soklan ape2 pon,confirm dia bole jawab…sampaikan kitorang panggil dia “komputer” coz kat dia jelah kitorang tanye mcm2 soklan…huhu~.Then,dia ni mmg seorang yg setia dan berpegang dgn janji…kalo sesape yg nak wat janji or temujanji dgn dia ni better fikir betul2…kalo agak2 janji main2 lebih x yah janji dgn dia.Teringat pulak satu mase dulu,kwn ke2 yg dia syang, ade ckp kat dia tp dlm keadaan main2 je.. “Zul,malam ni,tolong ajar aku kimia,mlm ni, aku datang bilik ko”…Then zul pun setuju…pastu time mlm tu,zul pun tunggu dri pkul 10-12…x datang2 jgk mamat tu,smpaikan dia tertido coz semangat sgt nak ajar kimia kat kwn dia walaupun kwnnya tu x dtg2…Byk2 bersabarlh ye…InsyaAllah ade berkatnya byk bersabar..huhu~.Yg lain,Alhamdulillah diri dia ni dah sikit sebanyak dah ditarbiyah oleh “angel” impian dia iaitu teman lame sekolah rendah dia iaitu=Firdaus ntp…nampaklah sikit perubahan dari segi fikrah…Alhamdulillah~semoga berkekalan~

Erm…Buat kaum hawa plak,sorilah coz x dpt describe sorang2…tp ape yg saya harapkan drpd korang semua ialah cubalah sedaya upaya menjaga amanah yg diamanahkan sbg seorang perempuan…tutuplah hijabmu sebagaimana yg telah dinyatakan dalam “surat cinta” Nya….dlm surah An-Nur ayat 31 (24:31) iaitu “Dan katakanlah kepada para wanita yg beriman,……jgnlah menampakkan perhiasan(auratnya) kecuali yg biasa terlihat.Dan hendaklah mereka menutup kain tudung mereka ke dadanya dan janganlah menampakkan perhiasannya…..”.Ingatlah bahawa hakikat tudung itu seperti topi keledar…(~baca balik artikel tudung=topi keledar???)~Huhu~
Akhir kalam,begitulah pola kehidupan bagi seorang manusia…setiap pertemuan pasti ada perpisahan,dan tetapi marilah kita merebut satu golongan yg nabi sabdakan iaitu “Ada 7 golongan yg akan mendapat naungan Allah di hari Akhirat ….salah satunya ialah 2 manusia yg bertemu bertemu atas dasar iman dan berpisah atas dasar iman”….semoga kita termasuk dlm golongan2 itu..Amin~

2 comments:

zul said...

citer psl ak lak yg plg panjang...hahaha

Anonymous said...

zul perasan...hahahaha
pojan x nak puji aku paling hensem dlm h4p4 ke? ngahaaaa