Monday, May 5, 2008

~ApaBiLa UkhuWaH BeRTauT~


~Salam alaik~...Kabare sume??Semoga semuanya sihat2 belaka ye...Lebih2 lagi, sihat dari segi iman...yelah,waktu cutilah katakan~huhu~.Bak kata orang waktu cuti inilah ramai yang syahid ...bukan syahid di medang perang tapi syahid imannya coz kecundang dgn seribu satu dugaan yang dihamparkan ketika cuti ini.Betol x??~Tipulh sape yg kate tidak~huhu~.

Tetapi didalam Quran ,Allah ada menyatakan,Bila mana kesabaran kita mula hilang,Bila mana iman kita mula tercalar,Bila mana kita ni hilang pedoman,ada baiknya kita berjumpa dgn orang2 yang beriman sesuai dengan Surah Al-kahf ayat ke 28 iaitu" Dan bersabarlah engkau(Muhammad) bersama orang2 yang menyeru tuhannya pada pagi dan senja hari dgn mengharap keredaaNya dan janganlah kedua matamu berpaling dari mereka kerana mengharapkan persiapan kehidupan dunia.....(18:28).Dimana kalau kita relate dgn suasana dan keadaan kita ketika cuti ini yg mana time cuti nilah kita byk main game...mutabaah mmg down giler...selalu wat perkara sia2...hanya mengikut nafsu n selera mata...ada baiknya kita berjumpa dgn org beriman untuk charge balik iman kita....



Saya menyatakan setinggi kesyukuran,kerana alhamdulillah pada sabtu yang lalu,halaqah ikut negeri sepertimana telah yg diarahkan dapat diadakan...walaupun yang hadir tidaklah seramai pengunjung "Jom Heboh"...cuma 7 orang je...Walaupun tidaklah diadakan di hotel atau tempat2 yg up standart tetapi hanya wat di Masjid KLCC atau nama glamournya~Masjid As-Syakirin~...tetapi alhamdulillah ia berjaya juga diadakan.Time nilah nak lepaskan rindu yg amat kpd sahabat2 sefikrah~yelah,dah lame x jumpa kan~huhu~...Tetapi yang paling penting ialah dapat charge balik iman yg mula down akibat ~penangan cuti ini~.


Walaupun hasrat untuk ke Masjid As-Syakirin diselubungi dgn byk liku2 halangan serta dugaan,tetapi syukur,segalanya dapat ditepis oleh penuh berhati2....Cuba bayangkan,Zul tinggal kat Tanjung Karang tu....jauh giler,kalo x silap...perjalanan amik masa 2 jam setengah jugak...Kalolah orang biasa,confirmlah diorang mesti kate,"Giler apa nak pergi KLCC semata2 untuk datang Halaqah"....tapi dia dgn penuh cekal,alhamdulillah dia bukan saja dpt datang ke Masjid As-Syakirin,tetapi boleh tarik sorang kawan dia ikut join skali...Hebat2~mas'ul sapelah tu???huhu~


X tengok plak kisah Afif,dia lagi kesian,coz dgn saiz badan dia yg agak ~comel~....mak dia macam takut2 nak bagi dia keluar...coz takut kena culik..ditambah pulak dia tinggal kat banting...mmg jauh dari KL....tp alhamdulilah,dengan teknik belitan lidah & teknik pusaran otak yg telah dipelajari...dia berjaya jugak pujuk mak dia...Walaubagaimanapun,keselamatan dia perlu diutamakan jugak,saya terpaksa pegi Klang untuk amik dia..coz takut jgk kalo apa2 berlaku kat dia....

Bagi saya pula,ermm...bagi pihak ayah,mmg ayah sentiasa bagi kelonggaran dgn alasan "Anak lelaki kena selalu keluar rumah..biar banyak pengalaman"..haha..memang syok giler,dapat ayah sporting mcm itu....tapi yang susahnya dari pihak emaklah...mmg selalu jgk kena disoal-siasat sebelum dapat kebenaran untuk keluar....lagi2 dia penah kaitkan saya dgn istilah "taksub agama"...ntahlah x tau napa...tapi,x perlah ,tulah tandanya dia sayang kita coz takut masuk ajaran2 sesat.... apapun perkara ni mesti take time n slow2 diberi kefahaman..tp apepun,alhamdulilah berjaya jugak melepaskan diri utk keluar..haha..susah jgk ye nak wat keje baik ni..ade je halangan~.


Apepun,semasa halaqah,semua amik kesempatanlah utk citerkan pengalaman masing2 ttg ~kehidupan di rumah~....byklah yg saya dgr,kat umah susah nak bangun subuh,selalu subuh gajah..iman selalu down,baca Quran ciput je dlm sehari,n macam2 lagi...Tp alhamdulillah,sedikit sebanyak,hati yg sakit ini terubat dek nasihat dari sahabat sefikrah...

Satu peristiwa yang saya x dapat lupakan semasa dalam perjalanan ketika nak balik iaitu semasa kat kaunter komuter KL Sentral,time tu afif nak beli tiket,then dia pun cakaplah "Akak,tiket dewasa ke Klang satu"....then akak tu waat muka pelik...dia x caya afif ni sebaya dgn kitorang coz bdn dia yg agak comel~huhu~...n dgn baik hatinya akak tu bg tiket ~Kanak-kanak~...Cis!!!Kurang Ajar Afif....pandai ambil kesempatan!!!~Haha~...mmg lawak bila teringat balik...Apepun ,alangkah bahagianya jika ukhuwah terjalin keranaNya kerana ~tiada yang lebih indah daripada mendapat keredhaanNya~

1 comment:

masFAHRI said...

salam,,,

esok ana nak g insyaallah, huhu,, wlu pn ana x perlu tp ana nak! sb ana rindu nk jumpa antum ;)