Thursday, May 22, 2008

KeGaGaLaN !!! TarBiYaH Vs AGeN<>KeKuFuRaN???


~Salam alaik~..Alhamdulillah...syukur kpd Allah kerana dia masih sangat2 sayangkan kita kerana masih lagi menghidupkan kita dalam keadaan mendapat berbagai-bagai nikmat yg melimpah-ruah darinya...Dah lame rasenya x update blog ni...Sian dia~huhu~...Sejak akhir2 ini,memang saya akui x de mood utk menulis kerana dalam diri saya telah tercetus satu peperangan gara2 diuji dengan satu tamparan dugaan yg bernama KEGAGALAN!!!

Huh...Mmg frustlah bila kita alami tamparan kegagalan ni....Yelah sapelah kat dunia ni yg x frust & sedih bila gagal dalam satu perkara kan?...Mmg lumrah manusia yg normal utk bersedih dan kecewa bila mana satu dugaan atau kegagalan itu menimpa dirinya..Nasihat saya,~cepat2lah jumpa doktor ~kalau sesiapa yang x sedih dan gembira terlompat2 ketika mendapat kegagalan~Huhu~...Pada masa nilah,makhluk bertanduk x kira yg gemuk ke, yg pendek ke,yg kurus ke,yg tinggi ke....sumenya tersengih2 melihat kita kerana depa sume tahu time nilah manusia berada dalam ~weak zone~...So apalagi,diorang pun watlah "syura" diorang untuk melancarkan strategi "Membisikan Bisikan Evil" kpd hati2 manusia !!!


Maka datanglah Setan yg GEMUK ...Dibisikkannya"ko ni, aku tengok study bukan main nak rak,pagi petang malam ko study,time org rehat tengahhari n lepas habis kuliah,ko x rehat mcm org lain,ko sibuk plak nak pegi library untuk sambung study....tp aku tengok result ko tetap fail jgk....Cuba ko tengok si polan tu,aku tengok dia x sangat pon...blaja pun,kelas selalu on off...tutor pun x selalu wat ,balik kuliah terus tido, x pun main gitar...tp result dia gempak je...Nilah tandanya Allah x sayangkan ko....Dia x adil kat ko....Dia lebih suka tengok ko gagal "

Lepas tu,datang pula makhluk bertanduk yg PENDEK...Maka dia pun membisik "Hah,tulah ko,nak sangat jadi NTP(AJK Surau)...Pastu jadi ketua syukbah akademik NTP pulak tu...Lain kali ukurlah baju dengan badan dulu....Ni,otak x bijak tp berangan nak pegang jawatan...Wat nota untuk orang,wat program tu,wat program ni... last2 diri sendiri yang kantoi...Kan dah malu & menyesal skrg !!!

Kemudian,datang pula Setan yg KURUS...lalu membisikkan"Tulah ko,aku dah kate dulu,jangan mengada2 nak ikut Halaqah...tengoklah,setiap hujung minggu je,ko terpaksa korbankan masa untuk benda2 remeh camtu,bukan sekejap,lama pulak tu...Then,ada byk plak aktiviti yg ko kena ikut...daurah lah,rehlah lah,mukhayyam lah...mcm2...Buang masa je semua tu...Kan bagus kalo ko gune sume masa itu untuk study....So x delah fail macam skrg...ish3

Lastly...datanglah makhluk bertanduk yang TINGGI...Depa pun bisik "Aku peliklah...nape agaknya ye orang mcm ko ni,yg selalu turun surau,selalu bagi tazkirah,selalu wat qiamulail, gagal dalam exam ye???Nak kate x usaha,usaha jgk....Cuba ko tengok kat si &%*$# tu,Aku tengok dia tu nak datang surau...susah nak mampus,sembahyang pun selalu on off...apelagi qiamulail,harapan giler lah dia nak buat....Tp dia tu senang je score dalam exam...gempak je resultnya !!! "


Maka bertubi2lah serangan bisikan demi bisikan bersilih ganti dilakukan oleh makhluk tercela itu...Tetapi dek kerana iman ni senipis kulit bawang,terkadang hatiku mengiyekan sume bisikan itu menyebabkan hatiku meradang...nafsuku memberontak...egoku meninggi...lalu kusalahkan sume yg Kurasakan yg menganggu studyku !!! ("Usrah surau,Meeting NTP,Meeting Syukbah Akademik,Program NTP,Buat Nota Syukbah Akademik ,Halaqah,Daurah, Rehlah,MABIT, Briefing Usrah, Kena Uruskan Kelas Tambahan bagi NTP,Kena Uruskan Study Group NTP, Kena Uruskan Program Peningkatan Akademik NTP,Kena Rezor Nota NTP,dan macam2 lagi") Kusalahkan semua perkara tu bulat2 sebagai punca kegagalanku ...tanpa sebarang pertimbangan yang rasional...Dada yang terbuka...Fikiran yg waras...Menyebabkan perasaan ku kian lama kian sedih,sensara dan derita.

TIDAK!!!! Tiba2 imanku yang senipis kulit bawang tu menjerit !!! ....Barulah aku tersedar dari lamunan kekufuran...Astagfirullah hal azim...Ya Allah byknya dosaku kepadamu..Baru diuji dengan sedikit ujian,aku dah seolah2 kufur kpdmu...Aku rasa bersalah giler...kerana telah menjadikan gerak kerja dakwahku di matrik sebagai alasan punca kegagalanku...seolah2 aku x ikhlas melakukannya...Aku bersangka buruk terhadapmu kerana seolah2 x yakin atas Qada' dan Qadar yang telah Kau tentukan....


Alhamdulillah kuucapkan...kau terlalu sayangkan aku...Kau sedarkan aku dari mimpi ngeri itu...Kini diriku lebih tenang dengan tarbiyah dari "Surat Cintamu"....kerana dalam "SuratCinta" itu kau telah mengajarku erti "Manisnya Sebuah Kegagalan"...Kau telah memujukku dengan begitu lembut supaya aku jangan bersedih apabila mendapat satu musibah ketika mana aku membaca Surah Ali Imran ayat ke 139 iaitu maksudnya "Janganlah kamu lemah dan Janganlah kamu bersedih hati sebab kamu paling tinggi darjatnya jika kamu adalah orang2 yang beriman"(3:139)...Dan aku merasakan Kau ingin memberiku peluang untuk menjadi orang yang paling beruntung kat dunia ketika mana Kau berjanji dalam..surah Al-Baqarah ayat ke 155 "Dan kami pasti akan menguji kamu dengan sedikit ketakutan,kelaparan,kekurangan harta,JIWA,dan buah-buahan...Dan sampaikanlah berita gembira kepada Orang-orang yang BERSABAR"(2:155)

Tetapi persoalannya,siapakah orang yang dikatakan "Bersabar" itu???Lihat ayat seterusnya iaitu Surah Al-Baqarah ayat ke 156 iaitu "Iaitu orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka akan berkata "Innalillai Wa Innahi Raajiun" iaitu (Sesungguhnya kami milik Allah dan kepadaNya kami kembali)"(2:156)...Maksudnya disini,bilamana kita mendapat apa2 musibah sekalipun...x kiralah kegagalan ke..kematian ke..kecederaan ke...kita x boleh untuk bersangka buruk kpd Allah atau kita x redha dgn ape yang berlaku...Tetapi yang kita perlu lakukan ialah BERSABAR dengan cara kita mengakui bahawa "Kita ini milik Allah dan Kpd Allah jugak kita dikembalikan"...Maksudnya bahawa kita ni sangat lemah dan kita terima sahaja atau redha dengan semua ketentuan Allah kerana kita tahu bahawa Allah berkuasa menentukan segala-galanya...Moga2 kita sume tergolong dalam golongan itu...Amin~

3 comments:

Lyon said...

Hi, nice blog...

Take a Look mine!!

http://lyonsite.blogspot.com/

Thx...

aliar0ney said...

rasenye sume org pun salu rase down mcm awk, n ade one day ni kwn saye ingatkan, Allah nk kite mengadu kat Die, sbb tu die uji kite..

4th Division Captain_NaQ said...

We can"t run from prob. But, U need to know that if we help Allah,Allah never ignore us. Like U, When U help HIM like being AJK surau,going halaqah, there something special reward waiting for U. So don't regret for what U had done. Actually, this nice blog and I really enjoy read it. Kamsa Hamnida...